Balın Faydaları

Balın faydaları saymakla bitmiyor. Son yıllarda gerek çocuklar gerekse yetişkinlerin elinden sentetik yiyecekler eksik olmuyor. Bilinçsiz beslenme yüzünden vücudumuzun bağışıklık sistemi zayıflamakta, doktor eczane koşturmaktayız. Tabiatın kendi şifalarını unutmuş olarak stresli bir hayat yaşamaktayız. Tabiatta bir çok şifa kaynağı bulunmaktadır. Bunlardan birisi de baldır. Bal günlük düzenli olarak yenildiğinde şifa ve sağlık kazandırır.

Klasik balın faydaları yerine son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalarda balın yeni yeni faydaları ortaya çıkmıştır.

HER GÜN DÜZENLİ BAL YEMENİN FAYDALARI

1-Bal güçlü bir antioksidandır. Her gün düzenli olarak yendiğinde vücudumuzdaki toksinleri temizler.

2-Antibakteriyel özelliğinden dolayı cildi güzelleştirir.

3-Bal metabolizmayı geliştirir ve kilo vermeye yardımcı olur. Şekerli gıdalar kilo aldırır, fakat bal (hakiki bal) şekerli gıdalar sınıfına dahil değildir.

4-Balda hiç kolesterol bulunmaz, hatta kolesterolün düşmesine yardımcı olur.

5-Günlük düzenli yenilen bal kalp krizini önler. (Balda bulunan antioksidanlar damarların daralmasını önler)

6-Bal hafızayı ve zekayı geliştirir. Hücresel antioksidan savunma sistemini yeniler ve böylece hafızayı güçlendirir.

7- Balda bulunan kalsiyum beyin tarafından kolayca alındığı için beynin çalışmasına pozitif yönde katkı sağlar.

8-Düzenli yenilen bal ile seratonin salgılanması sağlanır. Seratonin ise melatonine dönüşür. Melatonin hormonu uyku kalitesini yükseltir. Mutluluk hormonu açığa çıkar.

9- Güçlü bir antiseptik olan balın her sabah aç karnına bir çorba kaşığı (veya 1-2 tatlı kaşığı) yenmesi tavsiye edilmektedir. Bal sindirim yollarıyla alakalı pek çok hastalığı önleyebilir. Her gün düzenli sabahları aç karnına yenen bal midedeki yara ve ülseri iyileştirir.

10-Düzenli bal yendiğinde vücudumuzdaki kırmızı kan hücrelerini arttırır.

11-Bir kaşık bal,  bir miktar polen ile karıştırılıp yenirse vücuttaki hücreler yenilenir.

12-Bal karaciğer ve göğsü temizler.Baldaki ciholin karaciğerin fonksiyonunu güçlendirir.

13-Bal öksürük şurubuna alternatiftir. Soğuk algınlığına iyi gelir. Çocuklarda tıkanıklık belirtilerini hafifletir. Şurup kıvamındaki bal ağız içinde bir tabaka oluşturur.Tahriş olmuş alanlar yatışır. Enfeksiyon yayılması zayıflar.

14- Bal, B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Bal, türüne bağlı olarak farklılık göstermekle birlikte; yaklaşık yapısının %90’i karbonhidrat (Fruktoz, glukoz gibi) (Şekerden %25 daha tatlıdır), kalan %5-10’u ise protein, vitamin (En fazla C vitamini), mineral (Yaklaşık 31 çeşit mineral içerir) ve organik asitlerden oluşur.  Bol vitamin, mineral, aminoasit ve enzim içeriği ile yapısında pek çok yaşamsal madde içerir. Vücudun ihtiyaç duyduğu değerli besin maddelerinin karşılanmasını sağlar.
Vitamin ve mineral kaynağı olarak bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

15-Bol vitamin, mineral, aminoasit ve enzim içeriği ile yapısında pek çok yaşamsal madde bulunduğundan diyet yapanlara, sporculara, ağır işlerde çalışanlara, zihinsel işlerle uğraşıp zihinsel yorgunluklarda vücuda güçlü bir takviye sağlar.

BALDA HANGİ MİNERALLER BULUNUR ?

Balın içerisindeki minerallerin miktarı %0,02 ile %1,0 civarındadır. Bu minareller potasyum, klor, kükürt, kalsiyum, sodyum, fosfor, magnezyum, silisyum, demir, mangan ve bakır’dır. Bunlar içerisinde potasyum, kalsiyum ve fosfor fazla bulunmaktadır.

BALIN ZARARI VAR MIDIR ?

1 yaşından küçük çocuklara bal ve arı ürünleri yedirilmesi sakıncalıdır.

ŞEMDİNLİ BALI 2500 RAKIM – BİTLİS BALI 2000 RAKIM – KEKİK GEVEN BALI 1500 RAKIM